Ušesno maslo

Ušesno maslo sluh9

Ušesno maslo (ali cerumen) je izloček ceruminalnih žlez, pomešan z odluščenimi poroženelimi površinskimi celicami kože sluhovoda. Cerumen je rumenkast izloček, je netopen v vodi, na zraku pa se sčasoma strdi in oksidira. Praviloma se zaradi svoje židkosti iz sluhovoda izloča sam, izločanje pospešuje žvečenje. Sestavljajo ga glikopeptidi, maščobe, hialuronska kislina, encimi, lizosomi in imunoglobulini.
Cerumen čisti, vlaži in maže kožo zunanjega sluhovoda ter preprečuje vdor vodotopnih škodljivih snovi in mikrobov v kožo. Normalno izločanje cerumna omogoča pravilno delovanje (zunanjega) ušesa.

 

Ceruminalni ali ušesni zamaški

Ceruminalni zamaški nastanejo zaradi čezmernega izločanja cerumna, npr. zaradi uporabe slušnih aparatov ali v prašnem okolju, ali pa je moten ceruminalni odtok iz sluhovoda, npr. zaradi poraščenosti ali anatomskih nepravilnosti sluhovoda. Pogost vzrok za nastanek ušesnih zamaškov je tudi nepravilno čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami, s katerimi ušesno maslo navadno le potisnemo globlje v sluhovod. Ob stiku z vodo, npr. pri kopanju, lahko ušesno maslo ali zamašek nabrekne in zamaši sluhovod.

 

Težave in zapleti, ki jih povzročajo ušesni zamaški
Ceruminalni zamaški povzročajo poslabšanje ali izgubo sluha, pritisk, srbenje in bolečine v sluhovodih in šumenje v ušesih. Možni zapleti zaradi ceruminalnih zamaškov so vnetja zunanjega sluhovoda in srednjega ušesa s predrtjem bobniča in vrtoglavica.

StatistikaCeruminalni zamaški so vzrok za slab sluh pri 30 % starejših ljudi z naglušnostjo.
Težave, povezane z ušesnimi zamaški, so vzrok za 10 % nujnih obiskov pri specialistih ORL.
Pri presejalnih testih sluha se je pokazalo, da 20-25 % dojenčkov, starih od 6 do 8 tednov, potrebuje čiščenje zunanjega sluhovoda.
Študija je pokazala, da ima 6 % osnovnošolcev zamaške iz ušesnega masla v obeh sluhovodih.
Klinične študije so pokazale, da je pri 70 % otrok z vnetjem zunanjega sluhovoda vzrok težavam čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami.

 

Za čiščenje sluhovoda lahko uporabite
Odinell sprej za uho
ki ga najdete v ponudbi podjetja AUDIO BM
Nakup v spletni trgovini 

 

Z nadaljno uporabo spletnega mesta se strinjate z našimi spletnimi piškotki. Več informacij

Zaradi optimalnega brskanja so aktivirani piškotki. Če nadaljujete brskanje po spletnem mestu sprejemate splošne pogoje piškotkov tega spletnega mesta.

Zapri